Az Ördög és a Jóisten - Faltay László
www.muhely.com, 2010.03.16

"Az Ördög és a Jóisten A Picaro Művészeti Produkciós Műhely három közönségsikert aratott Rejtő Jenő adaptációt követően, ezúttal Jean-Paul Sartre, francia gondolkodó 1950-ben született történelmi drámáját dolgozta fel. A történetben az egyes jellemek egyéni harcát követhetjük nyomon, amint megpróbálják az adott körülményekhez képest a legjobb döntést meghozni és véghezvinni.
A német parasztháború az értékek megítélésében nagy kavarodást okozott, így a döntéshozók sem állnak a helyzet magaslatán. A három főszereplő egyike sem egyszerű karakter: Nasty, a lázadók vezére egy pszeudo-kommunista pék próféta, aki a gazdagokat ölné meg. Heinrich, a szegények döntésképtelen papja mindenkit megmentene, de választania kell a nép és az egyház között, mivel Götz, a zsoldosok kapitánya legszívesebben mindenkit lemészárolna. A helyzet nem egyszerű, főként, ha figyelembe vesszük, hogy az Ördög és a Jóisten is szerepet kap a játszmában.
A győzelem természetesen erkölcsi jellegű, birtokosa pedig sem az érsek, sem a pap, se nem a próféta, hanem a sötét oldal elvetemült katonája: Götz. Az ő megvilágosodása döntő fordulatot hoz, így a darab egy másik síkja a politikai nézetek lelkes szembeállítóinak is juttat némi szellemi táplálékot, későbbi megemésztésre.
A főszereplő-rendező Deák Tamás játéka mellett az összes női szerepet jegyző Szentes Kata különböző arcai maradtak emlékezetesek. A bemutató nem volt mentes a kezdeti nehézségektől, ám alapos átgondoltsága és látványos megvalósítása miatt a színdarab sikerre ítéltetett."
FALTAY LÁSZLÓ - www.muhely.com